Is een debiteurenfinanciering handig voor jouw bedrijf

Debiteurenfinanciering
Debiteuren of klanten die de factuur nog niet hebben betaald, hebben een grote impact op je financiƫle situatie van jouw onderneming. Je kan het debiteurenbeheer zelf doen, aanmanen en zolang de factuur staat de kosten voorschieten. Je kan ook via een incassobureau of een factoringsbedrijf werken. Met een debiteurenfinanciering overbrug je de betalingstermijn, je betaald wel een percentage over de facturen aan het factoringsbureau.
Is het verstandig om je debiteuren te financieren?

Wachten op het geld van je debiteuren
Doorgaans betalen consumenten direct. Bedrijven onderling spreken betalingstermijnen af. Soms is dat een gunstige termijn en betaald je debiteur ook binnen dat termijn. Bij veel bedrijven wordt ook de betalingstermijn overschreden of zitten ze in een branche dat het lastig is om jouw betalingstermijn aan te houden.
Dankzij een debiteurenfinanciering beschik je binnen 24 uur over het uitstaande bedrag.
Ongeacht de reden van je debiteur om te laat te betalen is het als ondernemer ontzettend vervelend om op je geld te moeten wachten. Met deze mogelijkheden kunnen je sneller over je geld beschikken. – Een zakelijk krediet afsluiten. Gaat het specifiek over de debiteuren dan zijn er andere mogelijkheden.

Debiteurenfinanciering ten opzichte van zakelijk krediet
Een factormaatschappij kijkt naar de kredietwaardigheid van je debiteur en niet die van jou. Heeft je debiteur een hoger risico dan zal de financiering duurder zijn of wordt de debiteur uitgesloten. Ook heb je geen vreemd vermogen op de balans, maar alleen minder debiteuren.
Een debiteurenfinanciering geeft daarbij iets meer flexibiliteit. Bij American factoring, dat binnen het mkb het meest gebruikelijk is, bepaal je zelf welke debiteuren je wilt laten voorfinancieren. De keerzijde hiervan is dat de factormaatschappij deze keuze ook heeft. Als ze het risicoprofiel van een bepaalde debiteur te hoog vinden, kunnen ze de factuur daarom weigeren.
Een debiteurenfinanciering heeft veel overeenkomsten met een rekening courant-krediet.
Daarnaast is de beoordeling van debiteurenfinancieringen meestal sneller geregeld. Je hoeft niet lang te wachten op je geld. Na goedkeuring schiet de factormaatschappij (een gedeelte van) de factuur meestal binnen een werkdag voor.

Debiteurenbeheer en kredietrisico
Omdat er zoveel mogelijkheden zijn voor een debiteurenfinanciering via factoring, is het verstandig om de opties goed naast elkaar te leggen. Let er bijvoorbeeld op dat je bij sommige bedrijven verplicht een minimumaantal facturen moet onderbrengen.
Daarnaast zijn er grote verschillen op het gebied van het debiteurenbeheer en het kredietrisico. Waar de ene partij graag de interactie met jouw klant overneemt en debiteuren aanspoort om op tijd te betalen, zit de ander daar helemaal niet op te wachten. Bovendien heb je zelf geen invloed meer hoe het aanmaningstraject naar je klant is. Als de factormaatschappij het incassotraject start via een deurwaarder heb jij daar niets over te zeggen. Dat kan een voordeel zijn maar ook een nadeel. Je kan de factuur wel terugkopen, echter moet je daar ruimte voor hebben. Je afhankelijkheid van deze 3e partij is groot. Het is verstandig daar vooraf goed over na te denken. Je ontvangt je geld sneller. Kan je van de financiering af, als je onderling uit elkaar gegroeid bent?

Wij zijn van mening dat goed debiteurenbeheer de beste keus is. Het is dan wel verstandig om wekelijks te bellen met alle uitstaande bedragen en ze te manen per omgaande te betalen. Of een strakke regeling te treffen. Geld moet rollen.